Ελλάδα: «Ολιστικό» σχέδιο για την οικονομία – euronews 29/3/2020

«Η κρίση συνεπάγεται κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και αύξηση των δαπανών» σημειώνει στο euronews ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος.-_«Είναι προφανές ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί, και το χρέος (και ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του παρονομαστή του ΑΕΠ το 2020) πιθανότατα θα ξεπεράσει το 200%. _

Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, το κράτος την επόμενη μέρα της κρίσης, θα βρεθεί στην ανάγκη να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να περικόψει δαπάνες, δηλαδή ένα νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας. Ποια είναι η ελπίδα; Μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και 2022, που θα αυξήσει τα έσοδα και θα μειώσει το έλλειμμα χωρίς ανάγκη υπερβάλλουσας λιτότητας, σε συνδυασμό με κατανομή της προσαρμογής στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον. Και βέβαια κι ένας πιο συντονισμένος ρόλος της ΕΕ.»

Η ελπίδα της Ευρώπης

Ακριβώς για να αποφύγει την εκτόξευση του χρέους, που θα επιβάλλει νέα λιτότητα, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα η Ευρωζώνη θα πειστεί τελικά να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου.

Η Αθήνα απορρίπτει την ιδέα στήριξης μέσω του ESM, καθώς αυτό συνεπάγεται επιβολή δημοσιονομικών ώρων.

«Ο ESM υπό την παρούσα μορφή του μπορεί να δώσει νέα δάνεια σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα. Το πλεονέκτημα θα ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο, ο μακροχρόνιος ορίζοντας αποπληρωμής, όροι πολύ ευνοϊκότεροι από της αγοράς. Και η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αγοράζει δημόσιο χρέος, συμπιέζοντας προς τα κάτω το συνολικό κόστος δανεισμού» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γ. Παγουλάτος.

«Όμως ο νέος αυτός δανεισμός θα προσετίθετο στο ήδη υπάρχον υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Και βέβαια θα ερχόταν υπό όρους, με αιρεσιμότητα, δηλαδή Μνημόνιο, που πιθανότατα θα επέτασσε ένα νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας. Αυτά τα τελευταία χαρακτηριστικά καθιστούν τη λύση μη επιθυμητή, τουλάχιστον πολιτικά. Θα μπορούσε βέβαια οι όροι για το συγκεκριμένο αυτό έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού να είναι ευνοϊκότεροι, λιγότερο περιοριστικοί. Τότε η αύξηση του χρέους και η λιτότητα της επόμενης μέρας θα μπορούσαν να μετριαστούν. Ο καλύτερος τρόπος στήριξης από τον ESM θα ήταν μέσω μετατροπής του ρόλου του σε όργανο έκδοσης κοινού Ευρωζωνικού χρέους, στη λογική του ευρωομολόγου.»

https://gr.euronews.com/2020/03/29/ellada-olistiko-sxedio-gia-tin-oikonomia

You May Also Like