Μόνο με ανάπτυξη θα πάρουν τα λεφτά τους οι δανειστές – Ημερησία 24/11/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤH MAΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ
Πόσο κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η μείωση των επιτοκίων και μέχρι ποιου ποσοστού επί του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει μια τέτοια μείωση;

Από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί το «κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων, η μείωση των επιτοκίων στα δύο ευρωπαϊκά δάνεια (διμερή και EFSF) είναι βασικό εργαλείο για την επίτευξη βιωσιμότητας.

Η ετήσια εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 3,5% ΑΕΠ, ανάλογα με την έκταση της μείωσης. Σε βάθος χρόνου συνεπάγεται σημαντική ελάφρυνση. Ακόμα καλύτερα εάν επρόκειτο για μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ειδικά όταν έχει προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον;

Πράγματι, οι ομολογιούχοι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επαναγορά ομολόγων, αναμένοντας επίσης ότι η επόμενη αναδιάρθρωση χρέους θα επιβάρυνε τον «επίσημο» τομέα (ΟSI) και όχι ξανά τον ιδιωτικό (PSI).

Με την προσδοκία των δύο αυτών εξελίξεων (OSI και επαναγορά) πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Η χαμηλή τιμή αγοράς δημιουργεί προσδοκία εθελοντικής συμμετοχής σε πρόγραμμα επαναγοράς. Η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να μεθοδευτεί κατάλληλα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αύξηση των τιμών των ομολόγων που θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητα στον περιορισμό του χρέους.

Η επιμονή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους το 2020 οφείλεται μόνο στην απαρέγκλιτη τήρηση του καταστατικού του Ταμείου; Σας βρίσκει σύμφωνο η εκτίμηση ότι «στηρίζεται» πολιτικά στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο;

Είναι κοινή η εκτίμηση ότι ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση και να μην αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο σύστημα. Έχουν και τη δυνατότητα να το προωθούν, εφόσον δεν ανήκουν στις ευρωπαϊκές πιστώτριες χώρες που θα υποστούν τις απώλειες ενός OSΙ. Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική επιρροή στο ΔΝΤ.

Αλλα κράτη του άλλοτε λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει εμπλακεί υπέρμετρα στην Ευρωζώνη, που αφορά πλούσιες (παρά την σωρευτική ύφεση) αναπτυγμένες χώρες. Οι πιέσεις αυτές από τις μη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ΔΝΤ έχουν συμβάλει στη σκληρή γραμμή της κ. Λαγκάρντ. Από τη δική μας οπτική βέβαια, είναι συμφέρουσα οποιαδήποτε συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση του χρέους.

Το «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα πόσο πιθανό είναι να συμβεί σε επόμενη φάση; Υπάρχουν καταστατικά προβλήματα και πώς μπορούν να τα υπερβούν οι δανειστές;

Είναι πολύ δύσκολο να «κουρευτεί» το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά προβλήματα, αλλά κυρίως θα ήταν οξύτατες οι πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των εταίρων, που θα δηλητηρίαζαν τις διμερείς μας σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Υπάρχουν συνδυασμοί λύσεων (δραστική μείωση επιτοκίων, μεγάλη χρονική επιμήκυνση ωριμάσεων, μορατόριουμ αποπληρωμών, σύνδεση με το ποσοστό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, επιστροφή κερδών κεντρικών τραπεζών, επαναγορά ομολόγων ιδιωτικού τομέα, κ.λπ.) που σωρευτικά επιτυγχάνουν ουσιαστική βιωσιμότητα χρέους, χωρίς να πειραχτεί το κεφάλαιο των δανείων.

Αλλά βέβαια καθοριστικό είναι να διευκολύνουν οι εταίροι μια ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από επενδυτική στήριξη και κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού. Μόνο έτσι θα απομακρυνθεί πραγματικά ο κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους.

H Eλλάδα διεκδικεί κονδύλια πάνω από τα 11,2 δισ. ευρώ, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που της αναλογούν στην πρόταση Pομπάι, προκειμένου να βελτιώσει την επίδοσή της στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Eκτιμάτε πως τέτοιες κατά περίπτωση κινήσεις πέρα από την επιρροή τους στο μοντέλο, θα έχουν ουσιαστική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία όταν ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί σημαντικά ποσά από τον προηγούμενο κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του EΣΠA;

Yπάρχει ένα σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα απορρόφησης, παρά το ότι είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Xρειάζεται να ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός του EΣΠA, για να ανταποκριθεί με ευελιξία στις διαφορετικές και επείγουσες ανάγκες μιας οικονομίας σε έξαρση ανεργίας.

Εάν τη Δευτέρα δεν υπάρχει συμφωνία, τι θα σημάνει αυτό για τη χώρα;

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία οι εταίροι θα έχουν ένα σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας απέναντι στην Ελλάδα. Θα ήταν αποσταθεροποιητικό για την Ελλάδα που καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια προσαρμογής. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία.

    • Στήριξη
      Είναι καθοριστικό να διευκολύνουν οι εταίροι μια ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από επενδυτική στήριξη και κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού.

 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112953969

 

You May Also Like