Συζήτηση με τη Νόνη Καραγιάννη – Αθήνα 9.84 21/10/2016

 
Ο Γιώργος Παγουλάτος, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη:
 
*Αναφορικά με τη μείωση του χρέους της Ελλάδας επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά, σύμφωνα με τη ρητορική πολιτική της κυβέρνησης:
«Αν ο σκοπός είναι να υπάρξει κάποια πρόοδος  στο θέμα του χρέους τότε  πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο από πλευράς δεσμεύσεων της Ευρωζώνης, όπως  αποτυπώθηκαν στο τελευταίο eurogroup  τον Μάιο του 2016.
Εκεί όρισαν τρεις κατηγορίες επεμβάσεων(step by step) τις βραχυπρόθεσμες που περιμένουμε να ανακοινωθούν από τον ESM, τις μεσοπρόθεσμες που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 δηλαδή, μετά τη λήξη του προγράμματος και οι μακροπρόθεσμες που θα καταλήξουν στις ‘καλένδες’.  Το σημαντικό βήμα είναι, εκτός από  τις βραχυπρόθεσμες, να υπάρξει πρόοδος στο ποιες θα είναι οι μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις ακόμη κι αν δεν τεθούν σε εφαρμογή, πριν το τέλος του προγράμματος.
Το βασικό θέμα είναι ότι η προσδοκία για την άμεση διευθέτηση του χρέους είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τους  πολιτικούς περιορισμούς στην Ευρωζώνη, εκλογές τον Μάρτιο στην Ολλανδία, εκλογές  το φθινόπωρο στη Γερμανία- καμία κυβέρνηση δε μπορεί να περάσει θέματα για το χρέος την περίοδο αυτή- επομένως δεν μπορεί να γίνει καμία  αλλαγή καθώς χρειάζεται έγκριση από το εθνικό κοινοβούλιο της.
 Άρα το μόνο που μπορεί να γίνει έως το 2017 είναι κάποιες παρεμβάσεις τεχνικού χαρακτήρα που θα μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους δηλαδή, το κόστος το βάρος εξυπηρέτησης του χωρίς όμως να έχουν την πολιτική ορατότητα, την εικόνα της απομείωσης του χρέους.
*Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στο εθνικό ακροατήριο, τότε μόνο θα μπορεί τα πράγματα να πάρουν  μία σωστή φορά με τη βοήθεια της ΕΚΤ :
«Το θέμα δεν είναι μόνο να κλείσει αλλά να κλείσει εγκαίρως. Υπάρχει  ένα  συγκεκριμένο πολιτικό ημερολόγιο καθώς με τις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει  έως τις αρχές του 2017, πλέον ο κίνδυνος είναι σημαντικός να μην κλείσει ποτέ με δεδομένο, ότι οι εκλογές προσανατολίζουν την προσοχή.
Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι πολύ κρίσιμες-οι  λαϊκιστές αποτελούν πρόκληση αν και το αποτέλεσμα του brexit τους έχει σοκάρει- επειδή το κλείσιμο της αξιολόγησης του χρέους απαιτεί και μία επένδυση κεφαλαίου από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες μπορεί να  βάλουν το θέμα του χρέους στην άκρη.
Είναι σημαντικό να κλείσει έως το 2016, καθότι υπάρχει βούληση από όλους τους θεσμικούς παίχτες ακόμη και από το ΔΝΤ να υπάρξει συμφωνία  ώστε να ‘επιτρέψουν στο χρέος να είναι βιώσιμο’.
Υπάρχει ένα εύρος εξεύρεσης λύσεων για το χρέος και το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα βάζοντας λεφτά ή ως τεχνικός σύμβουλος ή με το να συμμετάσχει υιοθετόντας  τη λεγόμενη «credit line».Ελπίζω ότι δεν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ,  γιατί θα υπάρχουν προβλήματα στην επιβίωση του προγράμματος.
Τεχνικά έχει πλεονέκτημα γιατί έχει την αντίστοιχη τεχνογνωσία καθότι και το ESM δεν είναι έτοιμο ακόμη αν και έχει κάνει σημαντική προεργασία.
Η προσδοκία ότι θα μπορούσε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (ΣΣ: Δεν αποφασίζει για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ούτε έχει εξουσία, μπορεί μόνο να διατυπώσει μια δήλωση) να αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος είναι εκτός πραγματικότητας.
Εξεπλάγην από την προσδοκία ότι ο Μάρτιν Σούλτς, ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου,μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία,  όταν   μάλιστα ενδέχεται  να είναι και υποψήφιος καγκελάριος για τους χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία…. Άρα η αήθης διαρροή πολλαπλασιάζεται και συναντά την ανοησία».
Ε.Π
 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.athina984.gr/2016/10/21/g-pagoulatos-to-mono-pou-bori-na-gini-eos-to-2017-ine-kapies-paremvasis-technikou-charaktira-pou-mionoun-tin-kathari-axia-tou-chreous/

 

 

 

 

 

 

You May Also Like