Συζήτηση με τη Νόνη Καραγιάννη – Αθήνα 9.84 21/7/2017

Ο Γιώργος Παγουλάτος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή "ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ" με τη Νόνη Καραγιάννη:

*Δημοσιογράφος: Δεν είναι έκπληξη, ότι χαρακτηρίζετε ‘μη βιώσιμο’ το ελληνικό χρέος. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία παρασκηνιακή προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να λειανθεί λίγο η διατύπωση, ωστόσο δεν την έχουμε:

«Δεν έχουμε λείανση των διατυπώσεων εκτός του ότι η φράση ‘εξαιρετικά μη βιώσιμο’ αναφέρεται μόνο μία φορά, στο βασικό σενάριο στη σελίδα 55, όλες οι άλλες αναφορές  για μη βιώσιμο χρέος-πάγια θέση του ΔΝΤ-δηλαδή δεν υπάρχει αλλαγή. Τη φράση αυτή την έχουν ξαναχρησιμοποιήσει. Άρα, δεν υπάρχει έκπληξη».

*Δημοσιογράφος: Έχουμε έκπληξη στο μαξιλάρι των  δέκα δισ. ευρώ που πρέπει να παραμείνει για να καλύψει ανάγκες πιθανής νέας κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών;

«Από την αρχή το ΔΝΤ, θεωρούσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς από το τέλος του 2015. Πίεσε να υπάρξει και αυτή η αναφορά τώρα. Επειδή ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών είναι η ΕΚΤ, πιστεύω ότι  τα stress tests   θα προχωρήσουν κανονικά  για την επόμενη χρονιά και όχι αυτή τη χρονιά που θέλει το ΔΝΤ (bank asset quality review-η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων)».

*Δημοσιογράφος:Το γεγονός ότι αναφέρει όπως το λέει ‘ενδεχόμενες πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης’ σημαίνει ότι θα  επιθυμούσε πέρα των 10 δισ.;

«Αυτό που εννοεί είναι ότι  πιθανόν,δεν είναι επαρκή τα 10 δισ. με δεδομένη την πορεία που έχουν πάρει τα ‘κόκκινα δάνεια’. Είναι συνέπεια  και της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το γεγονός ότι η οικονομία αντί να  αναπτύσσεται με 2.5% σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι γύρω στο 1.5%, πιθανόν και πιο κάτω, έχει μία επίδραση  και στον ρυθμό αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επομένως δημιουργεί προβλήματα.Το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο από τις ευρωπαϊκές αρχές στο θέμα αυτό».

*Δημοσιογράφος: Σχετικά με την ‘οροφή του χρέους’ ενδεχομένως να είναι δεσμευτικό θέμα, για τη δοκιμαστική έξοδο μας στις αγορές. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Η ‘οροφή του χρέους’ ορίζεται στα 325 δισ. αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε και το 2012 όπου η ‘οροφή’ ήταν στα  340 δισ. Προφανώς αυτό προκαλεί μία δυσκολία στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει στις αγορές  με νέο χρέος και για να φτιάξει το λεγόμενο ‘μαξιλάρι ρευστότητας’ το οποίο θα χρειαστεί για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δηλαδή, μετά τον Αύγουστο του 2018. Στη συγκεκριμένη έκδοση επειδή το μεγαλύτερο μέρος  θα καλυπτόταν με αλλαγή των ομολόγων που είχαν βγει το 2014(ήταν πενταετή με λήξη το 2019) με νέα πενταετή τα οποία θα έληγαν μετά από 5 χρόνια. Αν γίνει έτσι τότε δεν θα έχει επίπτωση στην οροφή του χρέους».

*Δημοσιογράφος: Πιθανόν ο δείκτης αξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι πολύ χαμηλά ακόμη;

«Ναι, απολύτως, γιατί ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ είναι ότι δεν θα προχωρήσουν, δεν θα αναστραφούν. Είναι σαφές ότι σε κάθε έκθεση λένε ότι δεν θα πρέπει να ανατραπεί αυτή η μεταρρύθμιση και  να μην αλλάξουν όσα έχουν γίνει στην αγορά εργασίας. Υπάρχει μία διαρκής ανησυχία ως το προς αν η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις θα παραμείνουν δεσμευμένες σε όσα έχουν γίνει τα οποία αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας και αν θα μπορέσουν να τα κρατήσουν και να τα επεκτείνουν όσο χρειάζεται».

*Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στο ΔΝΤ, το είδαμε και χθες στις δηλώσεις του Μ.Ντράγκι, αυτή  την επιμονή δηλαδή, στις μεταρρυθμίσεις:

«Και στις δηλώσεις του Μ.Ντράγκι και επίσης η κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει να ανατραπεί αυτό το κλίμα δυσπιστίας αντιθέτως έχει κάνει πάρα πολλά για να το διατηρήσει με τελευταίο την αναβίωση της υπόθεσης Γεωργίου. Είναι δεδομένο ότι προκαλεί τους εταίρους, διώκεται ένας άνθρωπος που αποτύπωσε τα στατιστικά δεδομένα της Οικονομίας για πρώτη φορά με ανεξάρτητους όρους και συμβατούς με τη Eurostat και τους διεθνείς Οργανισμούς και το ελληνικό κράτος τον έχει μεταχειριστεί ως ‘απόβλητο’, ως κακοποιό.Τον πηγαίνει από δίκη σε δίκη σε μία  διαδικασία με στοιχεία κωμικο-τραγωδίας.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση δεσμεύεται και υπογράφει ότι θα αποζημιώσει τον κ. Γεωργίου με έξοδα του Ελληνα φορολογούμενου και θα αναλάβει τη νομική κάλυψη και από την άλλη, άλλα σκέλη του κράτους συνεχίζουν τις διώξεις, δηλαδή προφανώς αυξάνουν τον λογαριασμό». 

*Δημοσιογράφος: Είναι ένα θέμα, όπως εξελίσσεται, που και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να προστατεύσει την αξιοπιστία της. Υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα της W.S.J για τον μύθο στον οποίο διαμορφώθηκε η πολιτική  ζωή της χώρας. Με ποιο  τρόπο θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να θωρακίσει τον κ.Γεωργίου;

«Θα έπρεπε και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνολικά, να εκφράσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στα στατιστικά στοιχεία που παρέχει  η χώρα επισήμως, από το 2010 και  είναι αυτά που αναγνωρίζουν  οι Διεθνείς Οργανισμοί. Δεν το έχουν κάνει πανηγυρικά ούτε δημόσια παρότι στα δημόσια κείμενα, αναγνωρίζουν τα  στατιστικά στοιχεία.

Αυτός ο παραλογισμός του να διώκεται ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που ανέλαβε τον Αύγουστο του 2010 ως υπεύθυνος  για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια παραβιάζει κάθε έννοια λογικής».

*Δημοσιογράφος: Μπορεί και εμείς οι δύο να ‘τρελαθούμε’ και να καταθέσουμε μία καινούργια αναφορά στον κ.Γεωργίου. Δηλαδή, όντως πρέπει να υπάρξει μία πολική ομπρέλα γιατί νομικά η διαχείριση είναι δύσκολη:

«Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε στη λογική της δικαστικής κρίσης, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και εμείς ως πολίτες είμαστε ελεύθεροι να την κρίνουμε.Αυτός που δεν μπορεί να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις είναι η εκτελεστική εξουσία γιατί αλλιώς παραβιάζει την ανεξαρτησία της. Ως πολίτης θα μπορούσε να υπάρξει μία αξιολόγηση κατηγοριών. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ένα παράλληλο στατιστικό σύστημα το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΛΣΤΑΤ , διαφορετικό από το οποίο λειτουργεί η Eurostat και όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί και ειδικά με την απόκλιση που ισχυρίζονται οι κατήγοροι του κ.Γεωργίου ότι υπάρχει. Στις εφημερίδες διάβασα, ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 6% και όχι 15%.

Αυτά τα πράγματα παραβιάζουν κάθε έννοια  σοβαρότητας».

*Δημοσιογράφος: Σε ένα τέτοιο ευφάνταστο σενάριο, ενδεχομένως ανοίγει μετά άλλη περιπέτεια με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χώρα;

«Απολύτως. Γιατί όλοι οι υπολογισμοί και τα δάνεια που έχει πάρει η κυβέρνηση από το 2010 έγιναν υπό τις προϋποθέσεις του ελλείμματος που έχει επικυρώσει η Eurostat».

ΑΘΗΝΑ 9.84-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

http://www.athina984.gr/2017/07/21/g-pagoulatos-gia-elstat-to-elliniko-kratos-echi-metachiristi-ton-andrea-georgiou-os-apovlito-os-kakopio-o-diktis-axiopistias-tis-ine-poly-chamila-kathos-i-eteri-ine-dyspisti-gia-to-an-tha-procho/

You May Also Like