Συζήτηση με τη Νόνη Καραγιάννη – Αθήνα 9.84 10/11/2016

Ο Γιώργος Παγουλάτος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ‘Αθήνα Σήμερα’ με τη Νόνη Καραγιάννη:

*Ποια είναι η Αμερική του Τραμπ:

«Η Διαδοχή του Ομπάμα από τον Τράμπ, είναι ένα σοκ γιατί ο Ομπάμα ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα πολύ υψηλής ακεραιότητας  με τη δυνατότητα να εμπνεύσει εκατομμύρια κόσμο σε όλη τον πλανήτη. Ο Τραμπ είναι ένας δημαγωγός ο οποίος εξελέγη και ως δημαγωγός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα κυβερνήσει και με τον ίδιο τρόπο. Θυμίζω ότι ο αριθμός των ψήφων που πήραν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ξεχωρίζει από τις προηγούμενες εκλογές. Το πρόβλημα ήταν ότι η Κλίντον δεν πήρε τις ψήφους που πήρε ο Ομπάμα. Η Αμερική είναι διχασμένη ωστόσο τα δεδομένα αριθμητικά-ποσοτικά δεν διαφέρουν απ΄τις προηγούμενες περιόδους.  

«Το παράδοξο είναι ότι ο Τραμπ ήταν  ένας υποψήφιος  περίπου απόβλητος για το κατεστημένο του ρεπουμπλικανικού κόμματος.Θεωρήθηκε ότι άρπαξε μία σημαία ευκαιρίας και με αυτήν κάλπασε στην προεδρία. Η ειρωνεία είναι ότι οδήγησε τους  Ρεπουμπλικανούς σε έναν θρίαμβο γιατί τώρα ελέγχουν και το κογκρέσο και θα πάρουν την πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Τραμπ θα είναι από τους ισχυρότερους Προέδρους που έχουν εκλεγεί στην Αμερική με  απόλυτο έλεγχο των σωμάτων της νομοθετικής εξουσίας. Τελευταία φορά που πρόεδρος έλεγχε  όλα τα σώματα της νομοθετικής εξουσίας ήταν στην πρώτη θητεία του Μπους.

Το ερώτημα είναι πως θα κυβερνήσει ο Τραμπ: Η αίσθηση μου είναι ότι ο Τραμπ δεν είναι ένας πεπεισμένος ιδεολόγος. Απέχει πάρα πολύ από οποιαδήποτε είδος φονταμενταλιστή, όπως κάποιοι από τους αντιπάλους του.Είναι ένας επιχειρηματίας που κλείνει deals  εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είναι και καθόλου διαφανή. Με αυτό τον κυνισμό, τον πραγματισμό θα πορευτεί.Δεν έχει μεταρρυθμιστικό όραμα ουσιαστικά πήρε μία σημαία ευκαιρίας».

*Οι επιπτώσεις της νίκης του Τραμπ στην Ευρώπη:

«Η επίπτωση της νίκης του Τραμπ είναι εξαιρετικά αρνητική. Πρώτον δίνει πολύ μεγάλη ώθηση σε αυτές τις δυνάμεις που είναι δημαγωγικές, ξενοφοβικές, εθνικιστικές στις χώρες αυτές που πανηγύρισαν από τη Λεπέν μέχρι τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στις εκλογές στην Ολλανδία θα νικήσει η ακροδεξιά αλλά είναι πιθανό η Λεπέν να περάσει στον δεύτερο γύρο χωρίς όμως να σημαίνει ότι μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία.

Υπάρχει όμως ένα προηγούμενο.Έως τώρα στην Αμερική οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν ένα επίπεδο  κοσμιότητας στις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο ο Τραμπ, εξελέγη πρόεδρος μιας υπερδύναμης, με  όσα είπε και  με μια ατζέντα προστατευτισμού. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι δεν έχει το ενδιαφέρον να διατηρήσει στενή σχέση εταίρου με την Ευρώπη όσο είχαν οι προηγούμενοι πρόεδροι.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η Αμερική από την αρχή της κρίσης από το 2010 πάντα παρενέβαινε προκειμένου να μας στηρίξει στις πιο δραματικές, κρίσιμες  στιγμές και να αποτραπεί μια χαοτική χρεωκοπία ή έξοδος από το ευρώ. Αυτό το ενδιαφέρον τώρα εάν χαρτογραφήσουμε την πορεία του Τραμπ εκφράζει μία λογική απόσυρσης της χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο παρεμβατισμός θα είναι πολύ χαμηλότερος, υπάρχει μία λογική αποστασιοποίησης και κριτικής  όσον αφορά την Ευρώπη. Θα περιμένουμε μια μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, δηλαδή αύξηση των ελλειμμάτων η οποία θα οδηγήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα και στην πτώση του δολαρίου. Άρα θα καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική και  θα προκληθούν προβλήματα στη δική μας ανάκαμψη.Το σημαντικότερο είναι ότι  υπάρχει μία ασαφής στάση προς τον προστατευτισμό και θα επηρεαστούν οι εμπορικές συμφωνίες  που εκκρεμούν. Η θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή θα γίνει έξοδος της Αμερικής από τις συμφωνίες.Θα ήταν καλό να αποφύγουμε έναν νομισματικό πόλεμο μεταξύ ευρώ και δολαρίου. Ο Τραμπ εξήγγειλε ότι  θα εφαρμόσει τέλη στις εισαγωγές από την Κίνα κι αυτό μυρίζει εμπορικό πόλεμο.  Η οικονομική πολιτική που είχε εξαγγείλει η Κλίντον ήταν ίδια με του Ομπάμα, έχει δουλέψει για την Αμερική με επιτυχίες. Στην πολιτική του Τραμπ πιστεύω ότι δεν θα δούμε τελικά, μεγάλες αλλαγές καθώς υπάρχει η ισχυρή βάση εξωστρεφών επιχειρήσεων και της wall street που δεν έχουν συμφέρον να κλειστεί  στον εαυτό της η οικονομία.

*Σχετικά με τις πληροφορίες για την προειδοποίηση των θεσμών ότι δεν θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, εάν δεν ληφθούν πρώτα άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος των ‘κόκκινων δανείων’:

«Η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική. Αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ξεκινήσουν από το bail in. Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Αν  χάσουμε αυτό το τρένο, δε θα υπάρχει χρόνος να συζητηθούν κάποια μέτρα για το χρέος τα οποία θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ήδη έτοιμα αλλά πρέπει να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα και για τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου το ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές της Ολλανδίας τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, πόσο μάλλον και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ».

 

"ΑΘΗΝΑ 9.84"-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

http://www.athina984.gr/2016/11/10/g-pagoulatos-i-epiptosi-tis-nikis-tou-trab-stin-evropi-ine-exeretika-arnitiki/

You May Also Like