«Στο Διεθνές Δικαστήριο η νομολογία είναι κατά βάση με το μέρος μας» – TheCaller.gr 23/7/2020

Συνέντευξη στην Ευδοκία Λελεδάκη

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την έκδοση NAVTEX από τη γείτονα χώρα, ο κ. Παγουλάτος αναφέρει πως «ο Ερντογάν είναι δύναμη αναθεωρητισμού. Έχει πάρει φόρα, αξιώνει status περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει στρατό (Ιράκ, Συρία, Λιβύη) ενισχύει αντικαθεστωτικές δυνάμεις (στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα). Και αυτή τη φορά ο Ερντογάν κλιμακώνει».

Ερωτηθείς στη συνέχεια, για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο Γιώργος Παγουλάτος, εκτιμά πως «πιθανότατα θα αποφευχθεί, χάρη στην παρέμβαση των συμμάχων και εταίρων μας, εν προκειμένω της ΕΕ και της Προεδρεύουσας Γερμανίας. Η ΕΕ θα δείξει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη της στο κράτος-μέλος Ελλάδα. Όμως να μην τρέφουμε υπέρμετρες προσδοκίες. Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική υπερδύναμη, δεν έχει καν πλήρως ενοποιημένη κοινή εξωτερική πολιτική. Τα κράτη-μέλη έχουν σημαντικές οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με την Τουρκία. Άρα κι η υποστήριξη των εταίρων μας έχει τα όριά της. Και δυστυχώς η Ουάσιγκτον έχει βαρύτερους μπελάδες αυτή την εποχή».

Ακόμη, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ προειδοποιεί, πως «ο χρόνος κυλά εις βάρος μας. Χαμένες ευκαιρίες: κυριαρχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που δεν μπορούμε να ασκήσουμε, ενώ το παράθυρο αξιοποίησης των όποιων κοιτασμάτων κλείνει. Αλλά και δημογραφικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας, που σε βάθος χρόνου επιδεινώνεται εις βάρος μας».

«Η αδράνεια» όπως λέει «είναι ήττα δια της διολίσθησης. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να ασκηθούν χωρίς οριοθέτηση. Η αναβλητική πολιτική «καθόμαστε πάνω στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και περιμένουμε την Τουρκία να συμβιβαστεί» δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε σώρευση νέων χαμένων ευκαιριών. Τι ωφέλεια έχει να θεωρούμε ότι τα έχουμε εάν δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε; Αλλά και η μονομερής ανακήρυξη δεν είναι λύση: χωρίς οριοθέτηση δεν μπορείς να ασκήσεις το δικαίωμά σου και να υπάρξει εκμετάλλευση, και για οριοθέτηση χρειάζεται είτε συμφωνία των δύο πλευρών είτε δικαστική απόφαση».

«Άρα πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, να λύσουμε τις διαφορές μας. Όχι να συρθούμε σε διαπραγμάτευση ως αποτέλεσμα επιλογών του Ερντογάν, ή επειδή μας το επέβαλαν οι σύμμαχοι. Οπωσδήποτε όχι συνεπεία ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και θερμού επεισοδίου. Να πάρουμε εμείς θαρραλέα την πρωτοβουλία και διαμορφώνοντας και το περιεχόμενο της ατζέντας των διαφορών μας να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου η νομολογία είναι κατά βάση με το μέρος μας» τονίζει, καταλήγοντας, ο Γιώργος Παγουλάτος.

https://thecaller.gr/callers-choice/giorgos-pagoulatos-sto-thecaller-prepi-na-sizitisoume-me-tin-tourkia-na-lisoume-tis-diafores-mas/

You May Also Like