Σε παρακμή το δημόσιο πανεπιστήμιο – Καθημερινή 22/02/2009

Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει καταντήσει θλιβερή παγκόσμια εξαίρεση, μια μαύρη τρύπα στο κράτος δικαίου, στο εσωτερικό της οποίας τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, ακόμα και τα στοιχειώδη βρίσκονται υπό απειλή: η ακαδημαϊκή λειτουργία μπορεί να διακοπεί για βδομάδες, το σεμινάριο να τερματιστεί από «αγανακτισμένους» αντιεξουσιαστές κι οι ομιλητές να προπηλακιστούν, τα πανεπιστημιακά όργανα να διαλυθούν και τα μέλη τους να κρατηθούν σε ομηρία μέχρι να ψηφίσουν αυτό που οι ακραίες φοιτητικές μειοψηφίες υπαγορεύουν.

Για τη σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ τα παραπάνω φαινόμενα δεν υφίστανται. Γι’ αυτήν, η κατάχρηση του ασύλου είναι ανύπαρκτο ζήτημα. Οι επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς δεν αξίζουν αναφοράς. Οι καταλήψεις διαρκείας πρέπει να υποστηρίζονται, γιατί έτσι εκτρέφονται οι αυριανές δυνάμεις της κοινωνικής ανατροπής. Η βία κι οι καταστροφές είναι απολύτως αμελητέες αν όχι δικαιολογημένες μπροστά στον κρατικό αυταρχισμό. Η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ βρίσκεται σε πλήρη ασυμφωνία με τη μεγάλη πλειονότητα των πανεπιστημιακών και διάσταση προς το κοινό αίσθημα. Η πολιτική της ΠΟΣΔΕΠ έχει οδηγήσει τους πανεπιστημιακούς σε ανυποληψία και το δημόσιο πανεπιστήμιο σε παρακμή.

Η πρόσφατη άγρια επίθεση στον καθηγητή Γιάννη Πανούση εκφράζει ένα ακόμα απεχθέστερο είδος βίας. Φασιστοειδείς ομάδες επιτίθενται πλέον στοχευμένα σε πανεπιστημιακούς «τιμωρώντας» τους για ενοχλητικές απόψεις – και «προειδοποιώντας» για μελλοντικές συνέπειες.

Η ΠΟΣΔΕΠ όφειλε να αφαιρέσει από τις ακραίες αριστερίστικες μειοψηφίες που ασκώντας βία καταπατούν το ακαδημαϊκό άσυλο, οποιοδήποτε προσωπείο προοδευτισμού, οποιοδήποτε ίχνος νομιμοποίησης. Δεν το έχει κάνει. Αντιθέτως, χρόνια τώρα η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ, με την ανοχή της, παρείχε την ιδεολογική κάλυψη και πολιτική θαλπωρή που επέτρεψε στο ρεπερτόριο της βίας να γιγαντωθεί.

Είναι έσχατη κατάντια της δημοκρατίας όταν η άσκηση ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Πανεπιστήμιο διεξάγεται πλέον υπό συνθήκες απειλής και προσωπικής διακινδύνευσης. Είναι πράξη στοιχειώδους αξιοπρέπειας για τους Ελληνες πανεπιστημιακούς να διεκδικήσουν επιτέλους μια συνδικαλιστική εκπροσώπηση που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

* Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/02/2009_304469

You May Also Like