«Η Αμερικανική Δημοκρατία βγαίνει βαριά τραυματισμένη» – iefimerida.gr 4/11/2020

Tην οξύτερη πόλωση των τελευταίων 50 ετών ζουν οι ΗΠΑ υπογραμμίζει ο Γιώργος Παγουλάτος στο iefimerida.gr, το μεσημέρι της Τετάρτης με το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μια σειρά σύντομων, ψύχραιμων άρθρων, ως ένα καρδιογράφημα όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ και των κραδασμών που στέλνουν σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει το iefimerida.gr, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και με το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιρετικά αμφίρροπο. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κριθεί στα δικαστήρια, γράφει στο iefimerida o Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής στον Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ήττα της

«Και άλλες εκλογές έχουν κριθεί στο νήμα. Ο Τραμπ το 2016 ορκίστηκε Πρόεδρος με 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες, και τώρα πάλι χάνει τη λαϊκή ψήφο. Όμως τώρα η κρίση είναι οξύτερη, διότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ήττα της. Υπαίτιος για την επαπειλούμενη αυτή κρίση νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος είναι ο Πρόεδρος Τραμπ. «Η απουσία καθαρού νικητή και οι οριακές διαφορές μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν κορυφώνουν τη δραματικότητα σε μια εκλογική αναμέτρηση που ήταν ούτως ή άλλως η κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών -για την Αμερική και για τον πλανήτη.

Επί εβδομάδες κατήγγελλε συστηματικά, και εντελώς αβάσιμα, την επιστολική ψήφο ως «απάτη», γνωρίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία επιστολικής ψήφου αφορούσε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, που παίρνουν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία πολύ σοβαρότερα από τους οπαδούς του Τραμπ. Συστηματικά αποδυνάμωσε την Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία (USPS), που χρειαζόταν ενίσχυση για να διαχειριστεί την εισροή δεκάδων εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων. Και ενώ η καταμέτρηση σε κρίσιμες πολιτείες ήταν ακόμα σε εξέλιξη, έσπευσε το βράδυ των εκλογών να αναγορεύσει εαυτόν νικητή, δίνοντας στους ήδη φανατισμένους οπαδούς του το σύνθημα να αμφισβητήσουν εκ προοιμίου μια τελική έκβαση της καταμέτρησης υπέρ του Μπάιντεν.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Πρόεδρος του 2020 θα κριθεί στα δικαστήρια. Το πιθανότερο είναι ότι ο Πρόεδρος του 2020 θα κριθεί στα δικαστήρια, όπως έγινε και το 2000. Αλλά αυτή τη φορά η χαμένη πλευρά, όποια κι αν είναι, δεν δείχνει διατεθειμένη να τον αποδεχθεί. Η απουσία νομιμοποίησης του όποιου Προέδρου αναδειχθεί στα μάτια του άλλου μισού του εκλογικού σώματος είναι ήδη ένα βαρύ πλήγμα στην ακεραιότητα και νομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την συστηματική διασπορά αναληθειών και παραπληροφόρησης από τον ένοικο του Λευκού Οίκου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και της τετραετίας, περιγράφουν μια βαθιά κρίση της αμερικανικής Δημοκρατίας, που ζει ήδη την οξύτερη πόλωση των τελευταίων 50 ετών.

Τα διακυβεύματα για το διεθνές πολυμερές σύστημα, το παγκόσμιο κλίμα, την διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, τη φιλελεύθερη δημοκρατία στον κόσμο, και τις ευρωατλαντικές σχέσεις, είναι κεφαλαιώδη».

https://www.iefimerida.gr/kosmos/amerikanikes-ekloges-mpainten-mia-anasa-apo-niki

 

You May Also Like