Η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί, αλλά ως ηγέτης πρέπει να φροντίσει τα συμφέροντα του συνόλου – NEWMONEY.GR 19/7/2013

Εάν η Γερμανία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, η Ευρώπη θα παραδοθεί στις δυνάμεις του κατακερματισμού.
Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει ηγετικόρόλο στην Ευρώπη, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι θα φροντίζει για τα συμφέροντα του συνόλου και όχι το δικό της στενό εθνικό συμφέρον.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ .Παγουλάτος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, είπε σχετικά: “Πολλοί στην Ευρώπη φοβούνται την ανάληψη ηγετικού ρόλου από πλευράς της Γερμανίας. Αλλά αυτό που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο είναι ακριβώς το αντίθετο, η Γερμανία να μην αναλάβει ποτέ τις ηγετικές της ευθύνες. Γιατί τότε είναι που η Ευρωζώνη θα παραδοθεί στις δυνάμεις του κατακερματισμού και της διάλυσης. Η ηγετική ευθύνη της ισχυρότερης οικονομίας, όπως είναι η Γερμανία σε ένα νομισματικό σύστημα, είναι να εξασφαλίζει ότι το σύστημα θα εξακολουθεί να λειτουργεί προς όφελος ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κρατών-μελών του.  Δηλαδή ηγετικός ρόλος σημαίνει ευθύνη της Γερμανίας για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και συνοχή της ζώνης του ευρώ. Και επίσης θα ευχόμασταν έναν δυναμικότερο ρόλο από πλευράς της Γαλλίας, και συντονισμένη δράση των χωρών του Νότου, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη προς όφελός μας κατανομή ισχύος στην Ευρωζώνη».

You May Also Like