Συζήτηση με τη Νόνη Καραγιάννη – Αθήνα 9.84 10/11/2015

«Μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, χτες, που αποσυνέδεσε την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, είναι ουσιαστικά η γραμμή Ντράγκι, ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όπου εκκρεμούν οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις: ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, 100 δόσεις, τιμές γενοσήμων και, το σημαντικότερο από όλα, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι τέλος της εβδομάδας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος. Αναλυτικά, για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είπε:

«Υπάρχει μια εμφανής διάθεση αποδραματοποίησης από πλευράς ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύει να υπάρχει πίεση. Απλώς, είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να παράγει πρωτοσέλιδα. Η βούληση είναι να ολοκληρωθούν αυτά που χρειάζονται, προκειμένου να εκταμιευτούν, καταρχήν, τα 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό επείγει και τα 2 δισ. που αφορούν εσωτερικές ανάγκες, πληρωμές, οφειλές του κράτους, καθώς και τη δυνατότητά του να εξυπηρετήσει τρέχουσες υποχρεώσεις. Αλλά, τα 10 δισ. είναι το εξαιρετικά επείγον…».

* Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:

«Είχα εκφράσει και παλαιότερα την εκτίμηση ότι θα αποσυνδεθεί η ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση. Ο Ντράγκι είναι μαζί μας, με την έννοια ότι έχει συμφέρον να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί. Αρκετές φωνές στο Eurogroup είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ακόμα και η Γερμανία -αν και δεν είναι η Γερμανία πλέον που έχει την πιο σκληρή γραμμή, είναι κάποιες χώρες όπως η Σλοβακία, οι οποίες είναι πολύ χειρότερες- και αυτό το σκληρό γκρουπ χωρών, θα προτιμούσαν πιθανόν να μην διαταραχτεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Υπάρχει μια σιωπηρή συναίνεση ότι πρέπει να διευκολυνθεί αυτό. Αυτό σήμαινε ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση και επειδή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχει και διαδικαστικές και τεχνικές δυσκολίες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ολοκληρωνόταν και αυτή εγκαίρως, να μεταφερθεί αργότερα…».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να μην είναι μεν η καθαρή θέση Ντράγκι, της ΕΚΤ, στην αποσύνδεση, είναι όμως το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση…

Γ. Παγουλάτος: «Μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, χτες, που αποσυνέδεσε την αξιολόγηση και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, είναι ουσιαστικά η γραμμή Ντράγκι, ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όπου εκκρεμούν οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις: ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, 100 δόσεις, τιμές γενοσήμων και, το σημαντικότερο από όλα, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι τέλος της εβδομάδας. Αυτή είναι μια σκληρή προθεσμία, δεν είναι ελαστική, γιατί αν περάσει αυτή η εβδομάδα, υπάρχει πια σοβαρός κίνδυνος να μην εκταμιευτούν εγκαίρως τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση, τα 10 δισ. Είναι μια σκληρή προθεσμία και η εκτίμησή μου είναι ότι θα τηρηθεί και θα έχουμε μια συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας για αυτά τα θέματα, υπάρχει άλλωστε μια σύγκλιση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και τα προαπαιτούμενα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, το ζήτημα της διακυβέρνησης των τραπεζών και του ΤΧΣ…».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

 
 

 

 


 

You May Also Like