Yle Uutiset – 15/12/2009

EU patistaa Kreikkaa ilmoittamaan, millä käytännön toimilla se aikoo korjata katastrofaalisen heikon valtion taloutensa. Talouskomissaari Joaquin Almunia on pettynyt, ettei Kreikan sosialistipääministeri Giorgios Papandreou vielä eilenkään julkistanut leikkausohjelmaa.

Pääministeri Giorgios Papandreou kertoi maanantai-iltana Kreikan ammattiliittojen ja suuryritysten johtajille, että tarkka säästökuuri julkistetaan kolmen kuukauden sisällä. Markkinoilla oli varauduttu siihen, että Papandreoun hallitus olisi julkistanut lähivuosien konkreettisen säästöohjelman jo eilen.

Pääministeri ainoastaan toisti yleiset tavoitteet, joiden mukaan julkisen sektorin työvoimaa vähennetään, suurimpia bonuspalkkioita aiotaan ruveta verottamaan ja sosiaaliturvaa leikataan.

Keinot ovat samat, joilla sosialistisen Pasok-puolueen johtaja Papandreou voitti Kreikan ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuun alussa.

Pääministeri hakee konsensusta

Papandreou ei halua ryhtyä vielä ryhtyä rajumpiin säästötoimiin kuten julkisen sektorin palkkojen leikkaamiseen, sillä hän ei halua suututtaa kansaa, arvioi professori George Pagoulatos Ateenan kauppakorkeakoulusta puhelinhaastattelussa.

– Hallitus näyttää haluavan säilyttää mahdollisimman laajan konsensuksen, Pagoulatos sanoo.

– Kovempia toimia ei ole suljettu pois, jos budjettivaje ei supistu odotettua vauhtia.

Opposition laidat vastustavat

Tiistain aikana pääministeri on tavannut Kreikan oppositiopuolueiden johtoa ja neuvotellut säästöistä. Konservatiiviset oppositiopuolueet ihmettelevät, mihin heidän pitäisi reagoida, koska tarkkaa säästösuunnitelmaa ei ole.

Jyrkimmin rakennemuutossuunnitelmia arvostelevat opposition vasemman ja oikean äärilaidan puolueet.

– Mitä keskemmälle poliittisella kartalla mennään, sitä enemmän ymmärrystä uudistusten tarpeellisuudelle löytyy, sanoo professori Pagoulatos.

Euroalueen murheenkryyni

Hänen mukaansa muutokset ovat välttämättömiä, sillä Kreikan talousongelmat ovat rakenteellisia eivätkä laskusuhdanteen aiheuttamia. Pagoulatosin mukaan kriisitietoisuutta alkaa jo löytyä kreikkalaisistakin.

– Olen huomannut, että tilanteen vakavuus ymmärretään Kreikassa nyt eri tavalla kuin ennen, hän sanoo.

Kreikan talous on 16 eurovaltiosta heikoin. Sen julkisen talouden alijäämä on lähes 13 prosenttia, kun euroalueen vakaussopimuksen mukaan se saisi olla vain 3 prosenttia. Pääministeri on vakuuttanut, että Kreikka saa taloutensa ruotuun vuoden 2013 aikana.

Luottoluokittaja Fitch pudotti Kreikan lainojen luokituksen viime viikolla ainoana euromaana pois A-luokasta, mikä on nostanut Kreikan luotoistaan maksamaa hintaa merkittävästi.

http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/12/kreikalta_odotetaan_yha_konkreettisia_saastoja_1279543.html

 

 

You May Also Like